Glosar Online Marketing

Ecommerce

Categorie: Marketing online general

Ecommerce-ul sau comertul electronic se refera la vanzarea si cumpararea de bunuri sau servicii folosind mediul electronic sau altfel spus folosind Internetul. Ca inventie ii este atribuit englezului Michael Aldrich care in anul 1979 a utilizat un TV modificat, un calculator si o linia de telefon fixa pentru a face tranzactii in timp real. Primul magazin online B2B a aparut in UK si a apartinut celor de la Thomson Holidays.

Dezvoltarea ecommerce-ului a devenit accelerata si cu adevarat inovatoare abia dupa lansarea primului browser web in anul 1990. La 5 ani de la acest moment, apare primul magazin deschis 24 de ore, Amazon.com si la scurt timp dupa, tot in 1995 apare ebay.com.

Ca piata, in 2012, in Romania valoarea ecommerce-ului a fost conform Gpec estimat la 600 milioane de euro, aici nu intra serviciile, utilitatile si turismul. Ca o paralela, vecinii nostri din Ungaria au avut in 2012 o piata de 950 mlioane de euro, iar Bulgaria 120 milioane. Piete dezvoltate in UE si oarecum ca referinta pentru Romania ar fi Polonia (4.5 miliarde euro), Cehia (1.8 miliarde euro), Turcia (7.3 miliarde euro). Tari ca Germania, Franta sau Marea Britanie sunt intr-o cu totul alta liga, valoarea pietei lor este de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Ultimul update 15 Noiembrie 2013 23:42:23Copyright 2022 - Funnel Web Performance