Glosar Online Marketing

Durata vizitei

Categorie: Web Analytics

Durata vizitei, visit duration in engleza, este un termen specific domeniului de analiza web si a masurarii traficului in general. Fie ca discutam de Google Analytics ca tool de masurare sau de orice alt instrument similar, durata vizitei se refera la timpul pe care un vizitator il petrece de la prima interactiune cu site-ul si pana la ultima. Practic este timpul pe care acesta il petrece in site.

Aparent este simplu, insa in realitate acest timp este unul partial deoarece in ultima pagina vizitata nu se stie cu precizie cat timp a petrecut vizitatorul. Concret un exemplu ar fi urmatorul:

Pag 1: accesare ora 14:00

Pag 2: accesare ora 14:10

Pag 3: accesare ora 14:13 -> exit

Durata vizitei in acest caz este de 13 minute, 10 in prima pagina si 3 in a doua. In ultima pagina s-a facut exit si nu mai exista un punct de accesare prin care sa se stie cand s-a iesit din pagina.

Aceasta problema este cunoscuta si intalnita in toate sistemele si implicit acceptata. Solutii pentru rezolvarea ei total intr-un mod eficient si fara consum de resurse nu pare a exista... pentru moment. Intr-o oarecare masura sistemele avansate de tracking au gasit o solutie partiala pentru a masura mai bine timpul din pagina, insa presupune adaugari si modificari la nivel de cod/pagina si nu se poate folosi in orice situatie. In cazul Google Analytics-ului presupune utilizarea event-urilor care sa trimita semnale atunci cand vizitatorul utilizeaza diverse functii din pagina. Spre exemplu, eventuri cand se utilizeaza un calculator sau navigarea prin galeria de imagini.

In tot ce inseamna sisteme de analiza web se discuta de durata medie a vizitei si mai rar de durata in mod individual. Durata medie a vizitei se calculeaza ca raport dintre timpul total al vizitelor raportat la numarul lor. De ex: daca timpul total al celor 100 de vizite este de 150 minute, atunci durata medie a vizitei este de 1.5 minute.

Ultimul update 15 Noiembrie 2013 23:41:18Copyright 2022 - Funnel Web Performance