Glosar Online Marketing

DNS

Categorie: Termen Tehnic
Traducere/Altă denumire:Domain Name Systems

DNS, prescurtarea pentru Domain Name Systems, este un termen din sfera tehnica a internetului. Una dintre cele mai cunoscute aplicatii ale DNS-ului este gestionarea domeniilor web. Tot de DNS o sa va loviti cand aprofundati si partea de configurare tehnica a internetului de la PC-ul personal, intr-o oarecare masura tot despre acelasi DNS este vorba, doar ca intr-o alta aplicare.

Sa ramanem totusi in sfera de domenii, iar pentru a da un alt sens explicatiei cu gestionarea domeniilor o sa luam un exemplu concret. Toata partea tehnica a domeniilor web are la baza un IP, acea insiruire de numere (ex. 89.78.90.209). Ca utilizator vei tasta domeniul web si vei astepta sa ti se afiseze, putin probabil sa stii adresa IP a domeniului si sa il accesezi asa. De toate aceste legaturi intre domenii si IP-uri se ocupa serverele DNS. Acestea stiu IP-urile la ceea ce soliciti si ele se vor apela intre ele pana iti vor gasi IP-ul domeniului solicitat. Evident, cand ai tastat gresit domeniul sau acesta are diverse probleme, atunci vei primi un mesaj de eroare.

O problema constata intalnita in Romania este propagarea DNS-ului si aici pot sa amintesc de cunoscutele explicatii ale schimbarii de server: „nu s-a propagat DNS-ul” sau „dureaza 12-24 ore sa se propage DNS-ul”. La toate domeniile cu care am interactionat si nu erau cu extensie.ro, aceasta propagare dura de la cateva minute pana la 1-2 ore, in schimb la domeniile.ro propagarea dureaza ore bune, iar in anii din urma se intampla sa dureze pana la 72 de ore. In practica aceasta propagare reprezinta o actualizare a bazei de date ce contine domeniile si IP-urile acestora. Cum serverele care gazduiesc aceste date in acest moment sunt foarte multe, procesul de actualizare a lor este de durata.

Ultimul update 15 Noiembrie 2013 23:38:49Copyright 2022 - Funnel Web Performance