Conversie
Categorie: Optimizarea conversiei Traducere/Altă denumire:Rata de conversie
Conversia in marketingul online se refera la indeplinirea unui obiectiv pe care site-ul il are. La magazine online conversia este foarte clar definita, o conversie este de cele mai multe ori sinonima cu o comanda finalizata sau o creare de cont. In cazul site-urilor de prezentare, conversia trebuie sa reprezinte ceva ce ajuta direct compania. Daca, de exemplu, sunt prezentate servicii/produse pe site, o conversie poate fi reprezentata de o solicitare de oferta sau de detalii suplimentare.
Rata de conversie reprezinta raportul dintre conversiile realizate si totalul de vizite. In unele situatii, se merge pe ideea de conversii raportate la totalul de vizitatori unici. Daca este vorba de un site care prezinta sau vinde produse sezoniere sau care se cumpara foarte rar, este clar ca un vizitator va face mai multe vizite pana va decide sa cumpere. De exemplu, site-ul unui dealer de masini va calcula rata de conversie ca raport dintre lead-urile obtinute si vizitatorii unici.
Rata de conversie variaza de la site la site si de la domeniu la domeniu. De exemplu, majoritatea magazinelor de IT din Romania au rate de conversie de pana la 1-3%, media fiind pe la 1%. Un top 10 al magazinelor online din.com incepe de la o rata de conversie de peste 15%, iar cel mai bun, are peste 40%.
In cazul preluarii de leaduri, rata de conversie, in multe cazuri, este ceva mai mare decat la magazinele online. Eu personal am obtinut, in Romania, rate de conversie de 10-12%. Dar trebuie tinut cont ca de la leaduri la comanda drumul este lung, iar in cazurile fericite se convertesc 20-30% din leaduri.
Pentru optimizarea ratei de conversie sunt necesare testari repetate si analize amanuntite ale traficului. Pentru testare se utilizeaza A/B testing sau multivariate testing.