Glosar Online Marketing

Cache

Categorie: Termen Tehnic

Termenul de cache este frecvent utilizat in domeniul informatic, iar in majoritatea cazurilor are aceeasi semnificatie, utilizarea unei zone temporare pentru a stoca informatiile utilizate frecvent pentru a mari viteza de accesare. Termenul cache la care ma refer eu este cel utilizat in domeniul web. Desi corect este web cache, in vocabularul curent se utilizeaza simplu, cache.

Cache-ul este utilizat in diferite sisteme si are ca scop, de cele mai multe ori, stocarea fisierelor web pentru a oferi o mai mare viteza de accesare. Multi asociaza termenul de cache cu fisierele din folderul Temp, zona temporara a browser-ului Internet Explorer. Nu este nimic rau in aceasta asociere, dar acesta este doar una din utilizarile cache-ului.

Utilizarea cache-ului dus la extrem in browsere poate avea si efecte nedorite. De exemplu, Chrome este unul din browsere care acorda cache-ul o valabilitate foarte mare. Plusul de viteza obtinut este vizibil, dar unele schimbari de site sunt identificate mult mai tarziu, lucru care poate afecta grav vizualizarea. Utilizatorii mai experimentati s-au invatat cu stergerea cache-ului sau refresh-ul excesiv care va facilita actualizarea paginilor.

Ultimul update 15 Noiembrie 2013 22:59:42Copyright 2022 - Funnel Web Performance