Glosar Online Marketing

Ajax

Categorie: Termen Tehnic

Desi este un termen tehnic, apare in vocabularul multor oameni de online. Cei care il folosesc dau semne ca inteleg la ce se refera, dar din punct de vedere al omului simplu, termenul AJAX nu pare sa spuna prea multe.

AJAX este o forma prescurtata a Asynchronous JavaScript si XML si face parte din categoria tehnicilor de programare pentru web. AJAX-ul a patruns puternic pe piata aplicatiilor web in anul 2005, dar are la baza tehnologii si standarde perfectionate in ultimii 10-15 ani.

Scopul acestei tehnologii era de a realiza acces la informatii intr-un mod cat mai rapid. Pana la aparitia AJAX-ului orice pagina incarcata solicita reincarcarea intregului site. In AJAX pot fi incarcate diferite zone din site fara a le reincarca si pe celelalte.

Dezavantajul major era in cazul linkurilor, neavand o reincarcare a paginii, de cele mai multe ori linkurile erau aceleasi. Un exemplu ar fi paginarea comentariilor si incarcarea lor prin AJAX. Intr-un astfel de caz nu veti putea da link altcuiva catre o pagina anume. Multe dintre site-urile mari care au integrat AJAX-ul au rezolvat problemele ce tin de indexare. Un exemplu este galeria foto din FaceBook care, desi, se incarca prin AJAX, schimba si linkul din browser.

Un alt aspect important de mentionat in cazul AJAX este faptul ca orice se incarca prin aceasta tehnologie, nu va aparea in motoarele de cautare fara modificari suplimentare. Programatorii cu experienta folosesc solutii diverse prin care afiseaza si astfel de continut doar pentru motoarele de cautare. Testele realizate in ultima vreme arata ca motorul de cautare Google da semne ca ar putea indexa si continutul incarcat prin Ajax, insa nu date confirmate de Google in acest sens.

Ultimul update 15 Noiembrie 2013 22:16:18Copyright 2022 - Funnel Web Performance