Comportamentul utilizatorilor intr-un site este influentat de mai multi factori, unii tin de experienta lor de utilizare a calculatorului si/sau internetului, altii tin strict de datele lui demografice. Femeile navigheaza diferit de barbati printr-un site, oricare ar fi el, iar varsta utilizatorului poate fi un alt criteriu ce face diferit comportamentul de navigare si mai apoi conversia.
La nivel de tooluri de web analytics, datele demografice nu se pot deduce in mod simplu, ci doar injectate utilizand informatii din site sau din chestionare. In cazul siteurilor ce utilizeaza conturi de utilizator, date ca varsta sau gen, se pot injecta dupa autentificare/creare cont. In Google Analytics (GA), spre exemplu, aceste date demografice se pot stoca in variabile personalizate (custom variables).
Cum am descoperit UserReport
In decembrie 2012, am descoperit prin intermediul blogului Google Analytics, UserReport-ul, un tool care din prezentarea video promitea foarte multe. Spre deosebire de alte instrumente de chestionare, acesta e mult mai prietenos si ofera o integrare mult mai interesanta cu GA-ul. Pe langa asta, in acest moment, este gratuit.
Am trecut rapid la teste, insa m-am oprit cand am descoperit lipsa suportului pentru limba romana. Practic puteam defini intrebari in limba romana, insa cele standard, ce nu se pot edita, ramaneau in engleza. In concluzie, un tool interesant, dar fara interfata cu utilizatorii in limba romana. Simtindu-ma marginalizat :D, i-am contactat si m-am oferit voluntar la traducerea in limba romana. Raspunsul a fost:
We will add your language to UserReport as soon as possible and send the translation to you for review before it’s finally published.
M-am bucurat de deschiderea lor, insa nu ma asteptam sa vad prea curand limba romana in interfata, dar nu a fost asa. Saptamana trecuta primesc un email :
We are happy to inform you that we have implemented the Romanian language into our systems, and that a Romanian version of our online survey and feedback forum is now avaliable on our website.
If you later on happen to spot any possible mistakes in our Romanian translation, you are welcome to send us a few comments about corrections or suggestions for improvements.
We hope you will enjoy our web analytics tools in Romanian!
Instalare
Dupa crearea contului, adaugarea siteului pe care doriti chestionarul e o joaca. Instalarea propriu zisa e simpla, completati URL-ul, numele siteului, alegeti limba si primiti codul ce trebuie copiat in site. Pana nu realizati toate setarile, nu va recomand sa copiati codul in site.
In mod standard sunt activate o serie de optiuni. De la Settings puteti edita sau personaliza tot ce tine de implementarea proiectului in functie de nevoile ce le aveti.
Configurare
Conectarea cu Google Analytics
Inainte de toate, trebuie sa realizati conectarea cu Google Analytics, iar aceasta presupune activarea optiunii, conectarea propriu zisa la GA si mai apoi selectarea variabilelor custom.
Una din cele 5 variabile va fi utilizata pentru conectarea propriu zisa, iar celelalte 4 se pot utiliza pentru a injecta in Analytics diverse date din chestionar. Eu recomand alegerea a cel putin doua variabile: gen si varsta. In acest mod veti putea realiza segmentari la un nivel foarte avansat direct in GA.
Personalizarea
O alta activitate importanta este personalizarea chestionarului si a butonului de feedback. In acest moment optiunile de personalizare sunt reduse, insa minimul necesar este posibil.
Click Maps
O functie interesanta este cea de click maps, care presupune inainte de toate adaugarea codului in site si mai apoi definirea paginilor ce urmeaza sa fie contorizate. Realizati toate celelalte setari si configurati ulterior paginile.
Cu aceasta functie, activata si configurata, se pot vedea clickurile utilizatorilor in functie de raspunsul la intrebari.
Survey si Feedback Forum
Eu va recomand sa incepeti doar cu partea de chestionar (survey), iar daca vi se pare interesant, puteti activa si partea de forum. In mod standard, Forum Feedback-ul este activat, deci va trebuie sa-l dezactivati daca nu-l doriti.
La partea de chestionar puteti sa alegeti doar frecventa de aparitie, din pacate alte setari nu sunt disponibile in acest moment. Aparent e un mic dezavantaj acest aspect, dar daca intrebarile sunt alese bine, nu e chiar deranjant sa apara formularul fara reguli bine stabilite (ex. la a treia pagina vizualizata, dupa x secunde etc).
Lista de intrebari standard e mare, insa se pot defini si alte intrebari.
Recomandarea mea e sa pastrati, pentru inceput, un numar limitat de intrebari, ulterior puteti sa faceti teste cu mai multe grupuri.
Dupa acest ultim setup, aplicatia se poate considera configurata si se poate copia codul in site.
Rezultate
Cele mai importante date sunt la nivel de UserReport in rapoarte, insa pe baza trimiterii variabilelor custom in GA, puteti sa realizati segmentari si analize complexe direct in GA.
Informatiile ce va sunt raportate au la baza intrebarile din chestionar, deci majoritatea sectiunilor de raportare sunt cu referire la ele. Pentru mine insa, cele mai interesante date sunt la nivelul sectiunii Google Analytics.
Aici se pot face filtrari pe intrebari si obtine rezultate interesante in functie de raspunsuri.
Concluzii
Per total e un tool fain si cu mult potential pe termen lung. Mai sunt functii importante de adaugat, dar cu siguranta echipa proiectului le are deja in plan pe termen mediu/lung. Personal, dupa o saptamana de colectare, ma declar multumit, datele noi sunt foarte utile si cu siguranta la finalului testului de o luna o sa am suficiente informatii cat sa obtin mai multe detalii despre vizitatorii siteurilor.
Bogdan Pantoc
Latest posts by Bogdan Pantoc (see all)
- 10 lucruri învățate după 2 milioane de euro în campanii plătite în YouTube Ro - October 3, 2022
- Trackingul campaniilor în lumea multi-channel - April 29, 2017
- Ce aduce mai mult trafic in site din Facebook: Share-ul sau Foto cu link in post? - February 18, 2015