Blog

Calea unui vizitator spre conversie prin surse asistate

Un aspect destul de ignorat in Romania tine de sursele care asista o conversie. Sintem obisnuiti sa tinem cont doar de sursa finala care genereaza conversia nu si de cele care o asista. Sursele care asista conversia sint considerate ca fiind un bun garantat, putini isi evalueaza sursele care asista conversiile. Google Analytics ofera de ceva timp informatii bune despre conversiile generate de sursele asistate.

Poate cel mai important lucru pe care sursele asistate il evidentiaza tine de calea pe care un vizitator o are pana la conversie, cale care pana acum era doar pe hartie, expertii in estimari puneau ponderi asupra lor in functie de afinitatile pentru unele retele de publishing sau ptr propriile interese. Acum acest lucru e clar in Analytics.

Folosind ca Channel Grouping versiunea Basic, acum denumita MCF Channel Grouping, nu veti afla mare lucru. Dar creand un Channel Grouping nou, personalizat dupa propriile nevoi puteti obtine lucruri mult mai interesante. Zilele trecute am scris un articol despre cum identifici cuvintele cheie (not provided) care convertesc folosind un astfel de Channel Grouping personalizat pe o nevoie clara: am vrut sa aflu care sint cuvintele cheie care aduc trafic, pe ce pagini ajung vizitatorii si apoi sa prezum care sint cele mai profitabile pagini/cuvinte cheie pentru site.

Optiunea in jurul careia se invarte identificarea unei intentii de cumparare sau a unui comportament frecvent intalnit ce genereaza o conversie este, in acest caz, Landing Page URL. Vrem sa stim pe ce pagina au aterizat acesti vizitatori, de pe ce cuvinte cheie, de pe ce surse dar si daca aceste surse asista sau determina o conversie directa.

Important in analiza e sa identificati sursele care asista sau genereaza conversii directe in mod predominant, ptr ca ele va vor arata calea pe care un vizitator o parcurge pentru a generea o conversie. Motiv ptr care voi lua in calcul conversiile sint 2 comparatoare de preturi si un sistem de marketing afiliat romanesc.

Pentru a evidentia calea spre conversie vom folosi Top Conversion Paths ca optiune. Din motive evidente am “incetosat” categoriile pe care le-am folosit ca reper de conversie asistata sau finala.

cale-conversie-comparatoare

In imaginea de mai sus vedeti, in mare parte, 2 surse de trafic din zona comparatoarelor de preturi iar cu blur am acoperit categoriile pe care le-am identificat ca fiind importante pentru conversie. E important sa clasificati cum trebuie aceste pagini, sloturile pentru canalele urmarite sint in numar de 50. La un magazin online destul de mare acest numar e frustrant. Am fost nevoit sa includ subcategorii importante din site si sa exclud categoria mare din care faceau parte aceste subcategorii ptr a ma apropia cat mai mult de produsele care stiam ca se vand.

cale-conversie-2parale

A doua imagine reprezinta calea asitata pentru traficul generat de afiliatii 2Parale. Aceeasi structurare dupa categorii si sub categorii ptr a evidentia interesul in functie de categorii. Pentru acest canal am reusit sa includ si cateva canale din sursa comparatoarelor de preturi, respectiv Price.

Aceste canale devin mai interesante daca selectat ca Secundary Dimensions optiunea pentru cuvinte cheie. Alaturat surselor care asista sau determina direct o conversie veti vedea si cuvintele cheie, atat pentru cautarile organice cat si pentru campaniile Adwords. Astfel veti avea un drum mult mai complet spre conversie.

In final, ceea ce trebuie sa faceti e sa interpretati aceste date, sa definiti ce surse de trafic sint bune sau nu, ce categorii genereaza conversii dar si ce cuvinte cheie ajung sa asiste un vizitator spre conversie.

The following two tabs change content below.
Interesat de SEO, PPC, Web Analytics, User experience, strategii online de crestere a vanzarilor, fidelizare si administrare clienti.

  Autor:

Copyright 2024 - Funnel Web Performance